Zonnepanelen op dak van nieuwbouwwijk in Nieuwegein

Zonnepanelen Nieuwegein

 

Niet alleen industriële productie maakt zonne-energie aantrekkelijk. Hetzelfde geldt voor woningbouw, waar een scala aan andere voordelen zichtbaar wordt. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe wijk Nieuwegein in Nederland, met een uitgebreide en goed ontworpen woonwijk gebouwd op een greenfield site. Het project is ontworpen door architectenbureau MKB Vrijheid en is een uitstekend voorbeeld van duurzaam ontwerp. Hoewel de lay-out bekend is voor iedereen die soortgelijke ontwikkelingen over de hele wereld heeft gevolgd, is dit project toch de moeite waard om de aandacht op te vestigen vanwege de uitgebreide reeks passieve zonvriendelijke voorzieningen.

Zonnepanelen geïnstalleerd op woongebouwen

Het project omvat een groot aantal verschillende soorten fotovoltaïsche systemen. Op de daken van bijna alle gebouwen staan zowel individuele als grote fotovoltaïsche systemen, die op hun beurt meer dan 1.000 m² beslaan. In het gedeelte van het gebouw dat op het zuiden ligt, staan de panelen onder een lichte hoek om het meeste zonlicht op te vangen. Dit betekent dat het overschot aan energie naar het huishoudelijk net gaat, dat door en voor de bewoners wordt beheerd, in plaats van als warmte te worden verspild. Een andere manier waarop dit project voldoet aan de eisen van passieve zonne-energie is de ligging van het zwembad. Dit ligt aan de westkant van het terrein, waardoor het profiteert van het intense zonlicht in de vroege ochtend en late namiddag. Het gebruik van zonnepanelen in Nieuwegein is een goede manier om energie te besparen.

Passieve zonnefuncties in het ontwerp

In de planningsfase waren er twee belangrijke factoren waarmee rekening moest worden gehouden. De eerste was de locatie van het woongebied zelf. Door zijn ligging lag het zeer dicht bij de rivier de Aa, die een grote waterbron is in de regio. De tweede factor was het ontwerp van de afzonderlijke gebouwen. Hiervoor maakten de architecten gebruik van de ervaring die zij bij eerdere projecten hadden opgedaan, niet in de laatste plaats bij een aantal woningen in de regio Groningen. Zo hebben zij gebruik kunnen maken van structureel geïsoleerde panelen, of SIP's, een bouwtechniek die een gebouw veel energiezuiniger maakt dan houtbouw. In alle gebouwen hebben de architecten speciaal ontwikkelde, emissiearme verven gebruikt die de bewoners van het gebouw gezond houden.

Energie-efficiënte verwarming en koeling

De fotovoltaïsche systemen op de daken wekken veel elektriciteit op. De gebouwen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, zodat ze deze stroom niet zelf hoeven te gebruiken. In de zomer betekent dit dat de gebouwen veel koeler kunnen worden gehouden dan anders mogelijk zou zijn, zodat minder energie wordt verbruikt door airconditioning. In de winter kunnen de gebouwen worden verwarmd met aardgas of hernieuwbare elektriciteit, wat een duurzaam alternatief is voor het gebruik van fossiele brandstoffen. De gebouwen kunnen dus de goedkoopste energiebron gebruiken zonder aan comfort in te boeten. Omdat de gebouwen midden in een uitgestrekte kas staan, profiteren ze bovendien van het broeikaseffect, waardoor ze op een constante temperatuur kunnen worden gehouden.

Samenvatting

Dit woningbouwproject is een goed voorbeeld van hoe fotovoltaïsche systemen op woongebouwen kunnen worden geïnstalleerd op een manier die volledig gebruik maakt van het zonlicht. De resulterende groene energie wordt opgeslagen op de daken van de gebouwen en gebruikt om het elektriciteitsnet te voeden, waardoor de gebouwen koel blijven in de zomer en warm in de winter. De gebouwen zijn ook in staat om de energie van de zon op een meer directe manier te gebruiken en op te slaan in de vorm van hernieuwbare elektriciteit, die vervolgens kan worden gebruikt om water te verwarmen in het sanitair warmwatersysteem.